Het was even stil...... (17-12-2003)

Hoi allemaal...

Druk bezig met de Kerstinkopen en dergelijke?
Het was even stil, maar dat heeft zo zijn reden. Zit nu in een internetcafé en heb hier allemaal nieuwsgierige Brazilianen rond me staan. Ik ben en blijf een attractie... (zal wel ff wennen zijn als ik thuis weer gewoon een Nederlander ben)

Afgelopen anderhalve week keihard gewerkt om het schilderwerk in de aula af te krijgen. (ik ga maar niet zeggen dat ik nog nooit zo hard heb gewerkt, want er lezen ook ex- en potentiële klanten mee ;-D ) Maandag was de laatste verfdag omdat ze dinsdag de aula in gereedheid gingen brengen voor het grote afsluitende Kerstfeest op de school.
Dat hebben we inmiddels achter de rug, evenals een stuk of 4 andere Kerstfeesten en een feest ter ere van 2 verjaardagen van meisjes die 15 jaar werden (is hier een bijzondere leeftijd)

Elk Kerstfeest is een beetje hetzelfde:
- Kerstfeesten worden vaak gesponsord door Kerken en Bedrijven
- De jongens komen van huis Casa Lar (Meninos) naar de Casa Lar van de meiden (Meninas)
- Speech van Cleonice, de ene keer over het werk van AMAS e.d.
- Braziliaanse volkslied zingen
- Dansjes door de kids
- Liedje over cadeautjes
- Zegening door een pastor
- een voor een de cadeautjes uitdelen aan de kids door hun naam op te noemen
- Eten en drinken.

Geen feest is compleet zonder taart, en wat voor een taart, een grote mierzoete taart met Kersttafereel.

Een feest vangt aan om een bepaalde tijd maar begint meestal ruim een uur later.... This Is Brasil, weet u nog....
Op zich zijn het leuke feesten, maar om er nou 3 op 1 dag te doen lijkt me wel wat overdreven en pedagogisch nou niet heel sterk.
Wat ook niet erg sterk is, zijn de cadeautjes: voor de meiden enorm veel poppen, voor de jongens horloges, auto´s e.d.
Nilton (een van de leraren en bewoner van de Casa Lar Meninas) zei dat ie liever 1 goed cadeau krijgt voor de meiden dan dit....
Ach, je kan ook zeggen: de rest van het jaar krijgen de kids niks, dus laat ze ff lekker verwend worden.

Een Braziliaanse bank, dat zeer recent is overgenomen door Dé Bank had ook een feest gesponsord, en om nog even kritisch te zijn, je verwacht van zo´n organisatie niet dat ze met een verrotte fiets aankomen die er alleen maar leuk uitziet omdat er Barbie opstaat (of ik m ff kon repareren toen een van de zijwieltjes dacht: ik ga lekker de andere kant op. En de volgende dag dacht ik toch echt dat er gisteren nog 2 roze trappers opzaten).

Vandaag het laatste Kerstfeest hier, ook hier de indeling weer hetzelfde. Op een gegeven moment dacht ik: laat ik ff een fris luchtje en wat sigarettenrook opsnuiven. Kom ik een paar minuten later terug, bleken ze mijn naam opgenoemd te hebben en hadden ze iets over het schilderwerk verteld... ach ja, mijn timing is wel vaker een zwak punt :-D

Je kan merken dat de zomer toch echt gaat doorbreken, lekker veel-water-drink-weer (misschien wordt ik toch nog zo slank als mijn zus)
Gisteren (16-12) ook nog even in Rio geweest om e.e.a. met Mario en Anita te bespreken. Vanaf donderdag ga ik naar het ICP om daar een maand aan de slag te gaan.
Mario vond het wel een goed idee als ik zou gaan................schilderen!
Euh, ik wil heel veel doen, maar heb voorlopig even genoeg geschilderd (als u t niet erg vind) Wat ik wel ga doen zie ik nog wel.
Ik ga op het ICP verblijven (onderaan de oudste favela)en op 5 januari staat in ieder geval het zomerkamp even buiten Rio op het programma, en voor de rest zien we het wel.

Morgen afscheid nemen van de meiden en de leiding van Casa Lar Meninas en van Cleonice en Davi..... ik heb zakdoeken bij me.
Al met al dus een maand hier gezeten, geleerd over hun manier van werken en op naar het volgende project.

Tot volgende week maar weer.... (als ik op ICP kan mailen, anders wordt t misschien wat later)

Tim